Undervisnings-dag nr. 2
Dagens emne.
Undervisnings emnet i dag, var didaktiske modeller. Vi startede med at genopfriske lidt omkring Himm og Hippes relationsmodel. En god lille øvelse hvor vi i grupper gennemgik de forskellige punkter i modellen. Nogle for lige at friske lidt op i hukommelsen fra tidligere DEP undervisninger. Og andre for en kort forklaring på hvad
Rammerne for gruppeopgaven var sat op i en slags "speed dating" hvor grupperne gik rundt i klassen til nogle ophængte plancher, for derpå at skrive hvad de nu mente eller kunne huske omkring de 6 punkter som Himm og Hippes relations-model omhandler.
Så kom der flere modeller.
Dernæst kiggende vi på 4 andre didaktiske modeller. Litteratur omkring disse modeller, var også hjemme læsning til dagens undervisning.
De 4 didaktiske modeller var følgende: Didaktik 2.0 / Flipped Learning / Den e-didaktiske overvejelsesmodel og TPACK modellen.
Jeg har nedefor samlet lidt forskellige informationer omkring de forskellige modeller.
Didaktik 2.0
Uden tvivl den model jeg syntes rejste alt for mange spørgsmål i mit eget hovedet. Strukturen i modellen virkede ikke specielt overskuelig, hvilket fra start af allerede gav mig en dårlig fornemmelse for at benytte mig af denne model.
Kort fortalt snakker Didaktik 2.0 modellen om hvordan man som underviser har forskellige muligheder for at bygge sin undervisning op,
bl.a. omkring stilladsering af undervisning,
hvor eleverne indrages som med-designere
af den undervisning der foregår.
Om hvilken slags viden eleverne har/får adgang til og på hvilken niveauer, er det faktaviden, er det ting de skal kunne anvende og analysere, eller er det decideret perspektivering/reflekstion.
Ud over skabelonen vist her ovenfor til højre benytter Didaktik 2.0, sig også at en anden skabelon kaldet undervisnings-loop.
Her for man en undervisnings skabelon hvor der allerede er stilladseret et forløb, hvorpå fokuset omkring evalueringer kommer i spil. Umiddelbart syntes jeg egentlig skabelonen virker som et udmærket forsøg på planlægning af et forløb. dog er det min egen personlig holdning at med så meget evaluering, kunne det nok passe bedre på lidt længere forløb, og ikke korte forløb på f.eks. 1-dags varighed.
En sidste ting der var omkring denne diaktiske model var at, det meste at det litteratur jeg indtil nu har læst, heri virkede allermest som om Didaktik 2.0 modellen mest var tænkt i en folkeskole eller gymnasiet kontekst, hvorved den jo så bliver endnu mere irrelevant for mit eget velkomne som underviser på erhvervs-uddannelser.
Flipped Learning
At “flippe” anses af mange, som en del af en innovativ metode til at forbedre undervisningen og gøre klasseværelset mere centreret omkring samarbejds- og undersøgelsesbaseret læring end man ellers traditionelt kan opleve det i et klasserum.
Her ser vi introduktionen til flipped learning, denne findes på en udemærket hjemmeside hvor der kan søges masser mere information og inspiration til hvad flipped learning indeholder.
Siden finder du her
Den e-didaktiske overvejelsesmodel
Denne didaktiske model er udviklet af eVidenCenter - det nationale videnscenter for e-læring.
Hos det nationale videncenter for e-læring - eVidenCenter - definere de e-læring som følgende:
Læring, der er helt eller delvist medieret af digitale medier. Ofte vælger undervisere og institutioner at andvende e-læring på baggrund af geografiske, økonomiske eller teknologiske omstændigheder. Hos eVidenCenter arbejder vi for, at e-læring anvendelse også funderes i grundige didaktiske overvejelser, så den pædagogiske merværdi ved anvendelsen af e-læring bliver så stor så mulig. Akkurat, som det er tilfældet i planlægningen af en traditionel undervisning, er det vigtigt, at man, forud for et forløb med e-læring, gør sig grundige overvejelser over hvorvidt og hvordan, e-læring kan biddrage positivt til læring i netop dette forløb.
Til brug for en strukturering af de didaktiske overvejelser omkring planlægning, gennemførelse og evaluering af forløb med e-læring, kan man anvende den e-didaktiske overvejelsesmodel.
Det er tydeligt at man med den e-didaktiske overvejlsesmodel har lagt et stort arbejde i at gøre modellen så nem at gå til så muligt. Den grafiske opstilling af modellen med de interaktive veludførte beskrivelser der kommer frem ved hvert enkelt lille punkt når man trykker på disse. Samt printervenlig PDF dokumenter/skemaer lige til at udskrive, er klart med til at gøre denne model som et oplagt værktøj for en hver underviser der måtte prøve sig med digitale didaktisk undervisning.
Denne model kunne godt være en ud af 2 modeller jeg selv overvejer at bruge til min DEP modul 4 opgave.
Se mere på Den eDidaktiske overvejsmodel
TPACK modellen
TPACK modellen, en anden didaktisk model med et specifikt blik ved brugen af digitale teknologier.
Her vil jeg lade en af mine egne gruppe medlemmer give et bud på hvad TPACK modellen indeholder.
Denne er den anden didaktiske model jeg overveje at bruge in min DEP modul 4 opgave.
TPACK modellen var også den model som vores eksperimentgruppe 4 ente med at vælge som vores umiddelbar første model at prøve at eksperimentere med i vores undervisning.
No comments:
Post a Comment